De grote belofte van waterstof

Het alternatief voor elektrisch rijden?

 

Waterstofgas, of H2, wordt al tientallen jaren genoemd als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen, zoals benzine, diesel en aardgas. De voorraad van die brandstoffen is eindig en bovendien heeft het verbranden ervan een aantoonbaar negatief effect op onze gezondheid en ons klimaat. Daarbij zit er een grote energietransitie aan te komen waarbij aardgas wordt uitgefaseerd en er flink wordt geïnvesteerd in duurzame alternatieven. Waterstof kan daarbij een belangrijke rol spelen.

Waterstof als energiedrager bestaat al tientallen jaren en kwam vooral aan het begin van dit millennium in de aandacht toen de regeringen Clinton en Bush het de brandstof van de toekomst noemden. In 2003 stelde Bush dat rijden op waterstof de afhankelijkheid van buitenlandse olie zou tegengaan, dat het beter was voor het milieu en dat hij verwachtte dat de kinderen van toen tegen de tijd dat ze hun rijbewijs hadden konden kiezen uit talloze waterstofauto’s.

Ondanks die veelbelovende woorden is er sinds die tijd niet heel veel ontwikkeling geweest, maar de belangstelling neemt momenteel weer toe. Waterstof wordt prominent genoemd in de klimaatplannen van het kabinet, er zijn plannen en subsidies voor nieuwe H2-tankstations en vanaf 2019 worden waterstofauto’s fiscaal aantrekkelijker ten opzichte van het hogere segment elektrische auto’s.

Brandstofcel

Deze energiedrager wordt ook vaak gezien als een beter alternatief voor accu-elektrische auto’s. Immers: je kunt ‘gewoon’ tanken. Dat is snel en de handeling is vertrouwd; we doen het al ruim honderd jaar. Laadpalen zijn niet nodig en lang wachten evenmin. Het is dan ook niet gek dat grote spelers zoals Shell, Total en Toyota hun hoop op waterstof hebben gevestigd.

Toch is de praktijk, zoals wel vaker, weerbarstig. Tanken en laden zijn twee verschillende dingen en zijn niet direct vergelijkbaar. Je kunt immers thuis of op je werk niet tanken, maar in principe wel laden. Rijden op waterstof is geen kwestie van simpelweg een ander type brandstof in de tank gooien, maar een complex, groot en kostbaar geheel van opslagtanks, een brandstofcel en andere onderdelen. Daarnaast moet waterstof eerst geproduceerd worden door middel van elektrolyse of reforming uit aardgas.
Tegelijk is het de vraag of het momentum voor waterstof als energiedrager voor auto’s niet voorbij is. Er zijn momenteel meer dan 35 verschillende, honderd procent elektrische auto’s beschikbaar en vooral in 2019 en 2020 worden veel nieuwe modellen verwacht, die ook steeds betaalbaarder worden.